warning

Sommige producten hebben een langere levertijd. Je ziet de levertijd bij het product. Wij zijn gesloten van 28-12-2024 gesloten t/m 6-1-2025

Niet goed? Geld terug
Professionele kwaliteit, jarenlang rolcomfort
100 dagen bedenktijd, ook zakelijk
Home -

12 tips voor uw interne transport op wielen

De vereiste duwkracht van bijvoorbeeld een kar hangt af van het gewicht, de wielen en de ondergrond. Heeft u zwenkwielen nodig ter vervanging van de oude wielen of heeft u zwenkwielen nodig voor een nieuwe kar of opstelling dan is het zaak rekening te houden met de volgende punten: 
  • De helling en ondergrond
  • Het materiaal van het loopvlak
  • De hoogte van de kar
  • Het maximale laadvermogen van de kar
  • De opstelling van het zwenk- of bokwiel
  • De diameter
  • Het onderhoud van de wielen

Diameter wielen

De diameter van de wielen hangt af van de afstand die met het interne transport afgelegd moet worden. Bij een korte wandelafstand volstaat een kleine diameter, waarbij een minimale diameter van 100 mm geadviseerd wordt. Dit geldt ook bij regelmatig stoppen of starten.

Bij een langere wandelafstand adviseren wij een grotere diameter, omdat de rijdende duw- of trekkrachten dan lager zullen zijn. Echter geldt ook: hoe groter de diameter, hoe hoger de startende duw- en trekkrachten zullen zijn. Welke diameter het meest geschikt is, hangt af van het soort intern transport.

Materiaal wielen

Rubber zwenkwielen

Het gebruik van rubber wielen bij lichte en middelzware belastingen heeft als grote voordeel dat het een goedkope oplossing is. Daarentegen kunnen rubber wielen wel sporen nalaten en kost het meer kracht om de kar in beweging te brengen en te houden. Dit kan voorkomen worden door elastisch rubberen wielen te gebruiken. Bijkomende voordelen zijn bovendien dat elastisch rubberen wielen een hoger draagvermogen hebben en geluidsreducerend werken.

Polyurethaan wiel (P.U.)

Wielen van polyurethaan scoren op het gebied van geluid en strepen beter dan elastisch rubberen wielen. Ook blijft het rolvermogen langer goed doordat de wielen minder snel vuil opnemen. Daarnaast zijn duurzaamheid en een hoog draagvermogen karakteristieke kenmerken van de PU-wielen. De wielen zijn semi hard.

Luchtbanden

Voor transport buitenshuis en voor transport over een loopvlak met grote oneffenheden raden wij luchtbanden of massieve luchtbanden aan. Deze banden hebben een lager trillingsgehalte en een hoger draagvermogen.

Polyamide of nylon bok en zwenkwielen (P.A.)

De laagste rolweerstand op vlakke, gladde vloeren wordt verkregen met wielen van polyamide of nylon. De kenmerken van deze wielen zijn dat ze geluidloos rollen, geen sporen achterlaten en dat de duw- en trekkrachten gelijk zijn. Trillingen worden echter wel doorgegeven in het object dat verplaatst moet worden.

Poluyrethaan wiel (geel), polyamide wiel (wit), elastisch rubber (grijs) en hardrubber wiel (zwart).

wielen

Wiel opstelling 

Twee zwenkwielen en twee bokwielen

De ideale opstelling voor het berijden van zowel lange, rechte stukken als een bochtige route is een combinatie van twee vaste wielen (bokwielen) en twee losse wielen (zwenkwielen), waarbij de zwenkwielen geplaatst worden aan de kant van de bestuurder. Bekijk hier alle informatie over alle verschillende soorten wielen

Vier losse wielen

Het gebruik van vier lossen wielen vereenvoudigt aanzienlijk het draaien en rijden in smalle doorgangen en het manoeuvreren tussen schappen en rekken. Houd er echter rekening mee dat sturen in een rechte lijn met vier losse wielen lastig is. 

Ruitopstelling

Voor langere afstanden met zwaardere objecten waarbij wendbaarheid en stuurvastheid noodzakelijk zijn, is een ruitvormige opstelling van de wielen een veel toegepaste oplossing. Bij een ruitvormige opstelling worden twee vaste wielen in het midden geplaatst en twee kleinere, losse wielen voor- en achteraan. Oppassen bij het rijden met hoge karren is vereist vanwege het lagere kantelpunt. 

Draagvermogen wielen en gewicht

intern transport

Gewicht

Gewicht, wielen en ondergrond zijn bepalende factoren voor het draagvermogen van de kar. Immers, hoe zwaarder de kar, hoe hoger de vereiste krachten.  

Draagvermogen

Kijk bij de aanschaf van uw intern transportmiddel altijd naar het draagvermogen van de wielen. Rubber wielen kunnen bij eenzelfde diameter minder belasting aan dan wielen van polyurethaan en nylon. Zwaarlastwielen van rubber vormen hierop de uitzondering. Houd er tevens rekening mee dat bij een oneffen vloer soms niet alle wielen tegelijk de vloer raken. Bij een kar met vier wielen moeten drie wielen ook het gewicht kunnen dragen. Hier ziet u een aantal wielen voor zware lasten

Lagers

Bij zwaarbeladen karren is het tevens van belang te letten op de lagers van de wielen. Klassieke glijlagers zijn bij droog en nat weer geschikt, maar hebben een hoge duwkracht. Ze zijn goedkoper dan kogellagers, maar verslijten sneller. Kogellagers zijn steviger en zorgen voor minder wrijving. Daarentegen zijn ze ongeschikt bij nat weer. Hier een wiel met kogellager

Helling en ondergrond

Vlakke ondergrond

Voor elke ondergrond is er een geschikte materiaalkeuze. Rubber is geschikt voor asfalt, PU voor tapijt en een vuil loopvlak, luchtbanden voor een ondergrond met oneffenheden en polyamide bij vochtigheid.

Vlakke en harde ondergronden zoals beton of tegels bieden minder weerstand dan asfalt en industrieel tapijt. Het rollen zal op deze ondergronden dus makkelijker gaan. Een leverancier zal u dankbaar zijn als er geen matten bij de ingang liggen! Ook is het efficiënter rollen op vloeren zonder obstakels, vuil, vochtigheid en oneffenheden.



Is er, bijvoorbeeld buiten, transport nodig op een onverharde grond, dan zal het trekken en duwen altijd zwaarder gaan. Een kruiwagen met twee wielen vereist minder kracht; ook is de kruiwagen stabieler. Met dezelfde inspanning kan bovendien aanzienlijk meer gewicht vervoerd worden dan met een kruiwagen met een enkel wiel. 

Helling

Wij raden u af om een zware container op een steile helling handmatig te duwen of te trekken. Wordt de kar omhoog geduwd dan bestaat het risico dat bij een eventuele misstap de kar op de duwer terechtkomt; wordt de kar omhoog getrokken dan zal de kar bij een misstap hard naar beneden rollen.

Onderhoud wielen

Regelmatig onderhoud van de wielen, zoals het vlak en schoon houden van het loopoppervlak van de wielen, zorgt ervoor dat de kar soepel blijft rijden. Controleer de wielen regelmatig en vervang ze indien nodig. Ook de wiellagers vergen onderhoud en mogen niet stroef of vuil worden. Is dit wel het geval vervang ze dan tijdig. Verder geldt: hoe schoner en vlakker de ondergrond, hoe soepeler het duwen en trekken van de karren verloopt.

ADVIES OVER ZWENK OF BOKWIELEN

Advies nodig? Vraag onze productspecialisten direct via contactTwitterFacebook en WhatsApp via 06-46502040 
      31-10-2018 15:19     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

betaalmogelijkheden
  • Professionele kwaliteit, jarenlang rolcomfort
  • Altijd minimaal 2 jaar garantie
  • Gratis bij u bezorgd v.a. 50.- anders 5.99
  • 60 dagen bedenktijd, ook zakelijk
  • Niet goed? Geld terug
Spacer