Incl. BTW Excl. BTW
BTW weergave:
Zakelijk  (excl. btw)
Particulier  (incl. btw)
Menu
Zakelijk excl. btw
Particulier incl. btw
Home / Zo kiest u de juiste wielen voor buiten

Zo kiest u de juiste wielen voor buiten

Zwenkwielen voor buiten nodig? We kunnen vast allemaal wel een aantal voorbeelden noemen van wielen die we binnen in gebruik hebben. Denk aan de bureaustoel van uw thuiskantoor, de eetkamerstoelen, die net wat makkelijker verschuiven met wieltjes, en het handige bijzettafeltje dat u overal heen rolt.

zwenkwielen tuin
 

Zwenkwielen buiten in de tuin

Tegenwoordig worden ook buiten steeds vaker wielen ingezet. Onder een bloembak, parasol of tuinset: er zijn diverse mogelijkheden die de warme lente- en zomerdagen een stuk aangenamer en gemakkelijker maken.

Door middel van wieltjes verplaatst u alles een stuk gemakkelijker en sneller, maar welke wielen kiest u? Daar helpen we u graag mee verder! Lees snel verder voor onze 5 tips.

1. Kies eerst het juiste soort wiel! 

Het klinkt misschien erg simpel, maar het kan lastiger zijn dan u denkt. Als het gaat om wielen zijn er namelijk verschillende mogelijkheden. Allereerst kunt u kiezen voor een bokwiel. Dit wiel is geschikt als u het voorwerp alleen voor- of achteruit wilt rijden. Het wiel zit ‘vast’ en kan dus niet naar de zijkanten draaien.

zwenkwielen buiten

Wilt u dit wel? Dan is een zwenkwiel de juiste keuze! Wat zijn zwenkwielen? Een zwenkwiel is een wiel dat volledig om de as kan draaien en zorgt ervoor dat u alle richtingen op kan.
 
Nadat u deze knoop door heeft gehad, hoeft u alleen nog maar te bedenken of u een wiel met of zonder rem wil. U kunt ook kiezen voor een constructie, waarbij u 2 van de 4 wielen voorzien van rem monteert.

2. Bereken het benodigde wiel draagvermogen

Wanneer u wielen onder een meubel monteert, is het natuurlijk wel van belang dat de wielen het gewicht kunnen dragen. Het is belangrijk om de volgende dingen in acht te nemen wanneer u bepaalt wat het draagvermogen moet zijn.

Allereerst is het goed om te weten dat het gecombineerde draagvermogen van de wielen het totale draagvermogen is, maar het is verstandig om een iets hoger gewicht te nemen. Denk bijvoorbeeld aan iets wat 300 kg weegt, dan is het verstandig om te kiezen voor 4 wielen van 100 kg draagvermogen.

Verder is het verstandig om rekening te houden met het soort meubel. Heeft u een parasol, dan verandert het gewicht natuurlijk niet. Kiest u voor wielen onder een bank, dan is het een ander verhaal.

Weegt de bank 75kg, maar passen er 3 mensen op, dan moet u natuurlijk rekening houden met een gewicht inclusief de personen op de bank, wilt u het draagvermogen berekenen. 

wiel buiten

3. Hoe groter het wiel, hoe makkelijker het rolt 

Eén van de uitspraken die wij het vaakst doen is ‘hoe groter het wiel, hoe makkelijker het rolt’. Wanneer u de grootte van het wiel gaat kiezen is het dan ook verstandig om dit in uw achterhoofd te houden.

Op het eerste gezicht lijkt een klein wieltje misschien praktisch, maar in de praktijk blijkt dat grotere wielen makkelijker rollen en daarmee ook het verplaatsen vereenvoudigen. Daarnaast hebben grotere wielen vaak ook een hoger maximaal draaggewicht. Houd dus rekening met de grootte van het wiel tijdens het maken van een keuze.

4. Kijk welke bevestiging u nodig heeft 

wiel bloembak

Als het gaat om bevestigingen zijn er meerdere opties. In veel gevallen van buitenmeubelen hebben we te maken met een plaatbevestiging of een boutbevestiging. Het belangrijkste is in dit geval de grootte van de poot/onderkant van de meubel, plantenbak wiel of parasolvoet.

Een plaatbevestiging is een bevestiging die u eenvoudig kunt bevestigen door middel van een plaat met vier schroefjes. Meet voordat u een wiel met plaatbevestiging bestelt op wat de grootte van het oppervlak is. Op deze manier weet u zeker dat de plaatbevestiging onder de poot past en dat u geen problemen krijgt met het bevestigen van het wiel.

Heeft u een zwenkwiel met boutgatbevestiging nodig? Meet dan op welke bout u nodig heeft.

5. Kies de juiste materialen

zwenkwielen bloembakken soorten

Zowel voor de keuze voor gaffel als voor het loopvlak van het wiel valt wat te zeggen. Voor een natte omgeving raden wij RVS (roestvrij stalen) wielen aan. Deze wielen zijn namelijk weerbestendig, het wiel gaat dus niet roesten als het buiten gebruikt wordt. Heeft u de wielen buiten in gebruik, maar komen deze zelden in een natte omgeving? Dan voldoet normale zwenkwielen ook. 

Er zijn verschillende materialen voor een loopvlak. In principe zijn deze geschikt voor gebruik buiten, maar voor specifieke zaken, zoals gebruik op zand, gras of grind, zijn hele brede of luchtbanden nodig. Het is dus verstandig om hier rekening mee te houden. Ook goed om in gedachten te houden is het feit dat rubber in beperkte mate kan.



Heeft u een meubelset die slechts 2 keer per jaar wordt verplaatst? Dan kiest u beter voor nylon. Rubber heeft namelijk de eigenschap vierkant te worden als het weinig verplaatst wordt. U wil natuurlijk dat uw wielen lang mee gaan, dus in zo’n geval is nylon een betere keuze.

Eenvoudig en snel de juiste wielen

Met deze vijf tips wordt het vinden van de juiste wielen voor buiten een stuk eenvoudiger!

Mocht u toch nog vragen hebben, neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze productspecialisten. Wij helpen u graag verder. Samen zorgen we ervoor dat alles op rolletjes loopt!
      04-08-2020 10:23     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.